Thursday 17 April 2014

Milfoille Pasta

Küçüklüğümde amcam ile gittiğim Bahar Pastanesi'nin kocaman pastalar duran vitrininde ilgimi ceken beyaz pasta.. Hep üzerindeki pudra sekerini nasıl bu kadar pürüzsüz eleyebildiklerini düşünür dururdum :) 
Yıllar sonra adının milföy pasta olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım.. Böyle bir yağlı hamur ile nasıl oluyordu da bu kadar hafif bir pasta ortaya çıkıyordu.. 
Tabi ki evde denemelerim asla Bahar Pastanesi'nin vitrinindeki gibi olmuyordu :( 
Malum milföy hamuru hazır alınıyor evde kreması tutsa milföy çok kabarıyor.. Hiç olmadı yamuk oluyordu :) 
Aşçılık serüveni başladığında ilk işim milföy hamurunu keşfetmek oldu. Nasıl yapılır? Nasıl kabarır? Nasıl kabarmaz?? Nasıl börek olur ve aynı zamanda muhtesem bir pastaya dönüşür.. 
Bu saplantılı tutku -adını sıklıkla telaffuz edeceğim- Pastane Şefi Şerafettin Usta ile tanışmamla pekişti :) 
Bana milföy hamurunun nasıl açıldığından başlayıp nasıl yağ ile tur verildiğini, bu turlar sayesinde milföyün kat kat olabildiğini ve kabardığını fakat açıldıktan sonra "tırnaklanırsa" -bir alet yardımı ile hamuru delme işlemi- ve duzgün dinlendirilirse pastaya uygun hale gelip kabarmadan çıtır çıtır kıvama ulaştığını gösterdi. 
Sonrası zaten malumunuz.. Pastane kreması ile meyvelerin aşk dolu dansı ve pudra şekeri ile dekorlanan efsane lezzet :) 
Ne zaman yapsam çocukluğuma o vitrinin önüne gider sonra da büyüyüp geri gelirim :) 


No comments:

Post a Comment